preskoči na sadržaj

Industrijsko-obrtnička škola Virovitica

Marljive ruke

Nastavnici Industrijsko-obrtničke škole Virovitica sudjelovali u inicijativi „Nastavnici u poduzeću – praksa za nastavnike“ od 19. do 22. travnja Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Horvat Vargović, 25. 4. 2022. 20:24

U organizaciji Advantage Austrija – Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu i ove je godine proveden projekt „Nastavnici u poduzeću – praksa za nastavnike“ s ciljem ostvarivanja bolje suradnje i kooperacije između poduzetništva i strukovnog obrazovanja. Nakon prijave nastavnika organizacija ih je usmjerila u poduzeća u kojima će obavljati praksu. Praksa i edukacija nastavnika trajali su tri dana, od 19. do 22. travnja, a sve s ciljem pružiti im uvid u poslovnu svakodnevicu koja očekuje učenike na praksi te saznanje koje kompetencije su potrebne i tražene u poduzećima.

Zoran Kozjak, stručni učitelj u sektoru strojarstvo i voditelj strojarske sekcije UZ bio je na praksi u tvrtki LASER inženjering d.o.o. Zagreb koja je osnovana 2014. godine. Odabirom kvalitetnih i stručnih kadrova, ulaganjem u znanje i tehnologije te kroz poslovno umrežavanje, tvrtka je već nakon prve godine poslovanja ostvarila značajan poslovni uspjeh u pružanju usluga laserskog rezanja metala te se pozicionirala među vodeće tvrtke u ovoj branši u Hrvatskoj. 

– Tijekom prakse upoznao sam se s radom na strojevima za obradu metala, konkretno rezanje metala plazmom, laserom i vodom. Edukacija se sastojala od upoznavanja sa strojem i prisustvovanju u cjelokupnom tehnološkom procesu rezanja. Tehnolog koji me cijelo vrijeme educirao odgovarao je na moja dodatna pitanja. Napomenuo bih da su to strojevi koji koriste najnapredniju svjetsku tehnologiju za obradu metala – istaknuo je Zoran Kozjak.

Nastavnica stručno-teoretske nastave u području rada poljoprivrede i voditeljica cvjećarsko-vrtlarske sekcije UZ Kristina Horvat Vargović bila je na praksi u cvjećarnici Frezija u Vinkovcima. Vlasnica cvjećarnice je Blaženka Omrčanin koja je obrtnik već gotovo trideset godina. Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja radi u struci i redovito se usavršava i educira kroz stručnu literaturu najpoznatijih svjetskih dizajnera cvijeća. Redovito odlazi i na seminare kod najboljih svjetskih majstora florista, od kojih izdvaja Gregora Lerscha, Neila Whittakera, Wallyja Kletta, Sabine Segule, Lucasa Jansena, Tomasza Maxa Kuczynskog i mnogih drugih te posjećuje sve značajnije izložbe cvijeća i sajmove u Europi: London, Amsterdam, Pariz, Milano, Padova, Munchen. Sudionik je i aranžiranja na hrvatskim sajmovima i izložbama cvijeća, od kojih je posljednja u Splitu gdje je zajedno s 50-ak inozemnih i hrvatskih cvjećara aranžirala Dioklecijanove podrume, u što je utrošeno oko 100 tisuća cvjetova. Dobitnik je niza nagrada i priznanja, od kojih je posljednja Povelja Hrvatske obrtničke komore te je član sekcije (predsjedništva) cvjećara Hrvatske obrtničke komore. 

– Bila mi je čast biti na praksi kod ovako uspješne floristice i  imati priliku vidjeti stvaran život jedne floristice koja stvara izuzetne i unikatne proizvode. U njezinim rukama cvijeće dobiva potpuno drugu dimenziju. Floristika ima dugu povijest razvoja te postoje određene tehnike i pravila korištenja biljnog materijala, kojima me je gđa Omrčanin poučila. Jedan od ciljeva ove prakse bio je utvrditi osnovne tehnike u izradi cvjetnih aranžmana i instalacija. Radujem se novim susretima i radionicama na kojima ću sudjelovati s Blaženkom Omrčanin – istaknula je Kristina Horvat Vargović.

 [više]

Izložba učeničkih radova Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Horvat Vargović, 14. 12. 2021. 15:09

Božićnu izložbu učeničkih radova županijskih Podružnica HUUZ-a možete pogledati na:
 [više]

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristina Horvat Vargović, 25. 10. 2021. 22:24

Učenice trećeg razreda zanimanja cvjećar i članice cvjećarsko-vrtlarske sekcije UZ  donijele su jesenske plodove od kojih su izradile jesenske aranžmane i instalacije. Svoje kreativne uratke postavile su  u zajednički  prostor škole i prigodno obilježile Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. 

Svake godine u listopadu slavimo Dane kruha kao znak zahvalnosti za plodove zemlje koji se nadovezuju uz Svjetski dan hrane koji se od 1979. godine obilježava 16. listopada radi jačanja svijesti javnosti o problemu nedostatka hrane u svijetu i potrebe borbe protiv gladi.

Učenice su čarobni svijet plodova iskoristile ne samo kao hranu, nego i za uređenje škole. Volimo jesen zbog njezinih plodova i prekrasnih boja i oblika stoga nimalo ne čudi što njima želimo ispuniti svoj dom, uredski prostor i naravno školski prostor i uživati u darovima prirode. Nijanse žute, crvene, narančaste i smeđe stvaraju toplinu i ugodu, a nalaze se i na plodovima, kako jestivim, tako i ukrasnim. Svaki oblik je atraktivan i plijeni pažnju, stoga ih upotrebljavamo za uljepšavanje prostora koji će na divan način obilježiti aktualno godišnje doba. 

Nekoliko savjeta kako ukrasiti dom toplim jesenskim bojama
Male ukrasne tikvice idealne su za slaganje vijenaca uz pomoć vrpce ili žice kojima ćete ih pričvrstiti za kolut, a ostat će kompaktne. Možete ih staviti na vrata, prozor, zid te kombinirati njihov izgled i s drugim jesenskim plodovima poput lišća, oraha, kestena, češera i sl.

Tikvice, lišće, klip kukuruza, cvjetovi pampas trave, jabuke i druge plodove možete složiti u košaru koja će biti idealan ukras na vašoj terasi.

 [više]

Jesen...Posljednji i najljepši osmijeh godine. William Cullen Bryant

Autor: Kristina Horvat Vargović, 4. 10. 2021. 19:06

U subotu, 2. 10. 2021. zadrugari i zadrugarke cvjećarsko-vrtlarske i stolarske sekcije UZ "Marljive ruke" naše škole, predstavili su svoje rukotvorine i kreacije na maninifestaciji „Jesen u gradu“ u Virovitici.   Nakon dugo vremena i svojevrsne izolacije iskoristili su izvrsnu priliku za prezentiranje onoga što  za to vrijeme naučili i izradili u praktikumima, uz mentorstvo voditeljice cvjećarsko-vrtlarske sekcije Kristine Horvat Vargović i voditelja stolarske sekcije Milana Lulić.
Sugrađani su razgledali proizvode od drva: kuhače, daske za rezanje, daske za tijesto, hranilice za ptice, kućice za pse zatim proizvode za prehranu: ljute papričice sušene i ukiseljene, začine od ružmarina i čajeve te kozmetičke proizvode:  hidrolate i macerate od smilja i lavande, kupke od lavande i ružmarina.
Štand su upotpunili prekrasnim jesenskim cvjetnim buketima i aranžmanima koji su  plijenili poglede posjetitelja.
Cvjećari i stolari su pokazali kako svojim znanjima i vještinama  čuvaju tradiciju i običaje virovitičkoga kraja, predstavljaju važnost lokalne proizvodnje i promoviraju domaće proizvode,  što je i cilj ove manifestacije.

                                                                                                                        

 [više]

Radionica izrade hotela za korisne kukce

Autor: Kristina Horvat Vargović, 15. 9. 2021. 12:02

 Učenice zanimanja cvjećar i članice cvjećarsko-vrtlarske sekcije naše UZ zadruge s voditeljicom sekcije Kristinom Horvat Vargović  održale su radionicu izrade „hotela“ za kukce u Dječjem vrtiću Cvrčak u srijedu, 15. rujna 2021..

Nastavnica je  upoznala djecu o važnosti kukaca te o njihovoj ulozi u organskom vrtu. Organski vrtovi predstavljaju dom brojnim živim organizmima koji sudjeluju u prirodnim i biološkim procesima. Svaka vrsta kukaca ima svoju ulogu u prirodi, čime se održava prirodna ravnoteža i biološka raznolikost.
Zbog sve veće upotrebe pesticida, u prirodi ima sve manje kukaca. Alternativno je rješenje omogućavanje staništa korisnim kukcima kako bi se uspostavio i održao poželjni ekosustav, a to se može postići izradom hotela za kukce. Hotel za kukce omogućuje korisnim kukcima nesmetanu hibernaciju(zimski san) i priprema ih za novi proljetni ciklus. Posebno su važni korisni kukci koji smanjuju broj štetnika i bolesti, prirodni oprašivači koji povećavaju prinose te na taj način vraćaju prirodnu ravnotežu i čuvaju biološku raznolikost. Korisni kukci u vrtu su bubamare, soliterne pčele, osolike muhe, zlatooka, uholaže i druge vrste, stoga je nastavnica za djecu pripremila i entomološku kutiju te nekoliko slikovnica i knjiga o kukcima koje su djeca sa zanimanjem gledala i proučavala.

Nakon male škole o korisnim kukcima i uputa kako izgraditi hotel, malene ruke  prionule su poslu kako bi što prije izgradili  hotel za svoje nove prijatelje u vrtu.  U drvene kutije vrtićarci su umetali razni prirodni materijal koji su pripremili sa svojim roditeljima i tetama. Pripremili su stare cigle, drvene grane, slamu, kore drveta, komušine, kocenice, češere, suhu travu i lišće jer što su materijali raznolikiji, to će privući više različitih kukaca u hotel. U usmjeravanju postupka popunjavanja hotela pomogle su im učenice Marlena Kovač i Josipa Ribić.
Gotovi hotel vrtićarci će zajedno sa svojim odgajateljicama postaviti u vrt kako bi se u njega mogli nastaniti novi stanari.  

Cilj ove suradnje je prenošenje znanja i ideja mlađim generacijama, suradničko učenje, razvijanje kreativnosti, mašte, vizualne percepcije i radne sposobnosti, kao i  poticanje djece na timski rad, zajedništvo i osjećaj odgovornosti te razvijanje motorike, usavršavanje preciznosti i točnosti u radu. Stjecanje saznanja o osnovnim ekološkim pojmovima,  kao i usmjeravanje djece vrtićke dobi na brigu o okolišu.

 

 

 [više]

Mjesec ljubavi

Autor: Kristina Horvat Vargović, 17. 2. 2020. 08:06

U našoj školi sve „miriše“ na ljubav, a za to su se pobrinuli zadrugari. Marljive ruke zadrugara izradile su ukrase i instalacije na temu ljubav te ukrasile našu školu. Prema jednoj od legendi, sveti je Valentin volio ruže, mirisno cvijeće, koje je poklanjao zaručnicima da bi im  zaželio sretno bračno zajedništvo.

Iz radionica i praktikuma, povodom Valentinova, izašlo je mnoštvo radova : sapuni, kreme, buketići, srčeka, ruže i još mnogo toga što  su izradili i aranžirali naši zadrugari i predstavili 14. veljače 2020.  na izložbeno-prodajnom sajmu u holu  škole.

 „ Blagdan je sv. Valentina od davnina obilježavan na dan 14. veljače, tj. dan prije poganskog blagdana plodnosti. Povezanost sv. Valentina uz pitanja ljubavi potječe iz legende o braku mlade kršćanske s rimskim legionarom, koji je iz ljubavi prema njoj također postao kršćaninom. Tijekom priprava za brak oboje su na smrt oboljeli, a svetac je njihov brak blagoslovio dok su njih dvoje umirali u samrtnom zagrljaju na bračnoj postelji.“ 

Kako je Valentinovo proteklo u našoj školi možete pogledati u fotogaleriji.

 

 [više]

Učenici stolarske sekcije UZ "Marljive ruke" izrađuju kućice za napuštene pse iz Skloništa za životinje Virovitica

Autor: Kristina Horvat Vargović, 27. 1. 2020. 18:36

Izuzetno lijepa i pozitivna priča ovih se dana stvara u drvnoj radionici Industrijsko-obrtničke škole Virovitica. Naime, učenici stolarske sekcije UZ „Marljive ruke“ i njihovi voditelji Milan Lulić i Goran Horvat izrađuju drvene kućice za napuštene pse iz virovitičkog Skloništa za životinje. Marljivo mjere, režu, lijepe i spajaju vijcima i boje daske koje će biti neprocjenjiva zaštita od hladnoće napuštenim četveronošcima.

Voditelj Skloništa Zvonimir Zečević objeručke je prihvatio suradnju s našom školom kako bi svim svojim štićenicima, kojih je svakog dana sve više, osigurao privremeni “krov nad glavom”.

 [više]

GODIŠNJA SKUPŠTINA UČENIČKE ZADRUGE „MARLJIVE RUKE“

Autor: Kristina Horvat Vargović, 20. 12. 2019. 20:50

U srijedu 11. prosinca, u našoj školi, održana je redovna Godišnja skupština učeničke zadruge " Marljive ruke". Skupštinu je otvorio ravnatelj škole Vladimir Reider, a zatim je slijedilo Izvješće verifikacijskog povjerenstva. Voditeljica Zadruge Kristina Horvat Vargović nazočne je izvijestila o radu Učeničke zadruge, o financijskom izvješću te o Planu i programu i Kurikuluma UZ "Marljive ruke". Sva izvješća o radu i planovi za tekuće jednogodišnje razdoblje su jednoglasno usvojena.  Voditeljica Kristina Horvat Vargović istaknula je kako je Zadruga osnovana i s punopravnim članstvom u HUUZ-u od 22.6.2018. te da Zadruga trenutno broji 101 člana, od čega je većina učenika te 25 članova iz reda nastavnika i jedan predstavnik roditelja.

Preko prezentacije, učenice Valentina Kršić i Lara Macanović prikazale su rad Zadruge od njezina osnutka do danas. U prezentaciji su bili istaknuti izleti, sajmovi, manifestacije i natjecanja na kojima su zadrugari sa svojim voditeljima sudjelovali.

Spomenule su tako sudjelovanje na 12. Miholjačkom sajmu, 11. Nacionalnoj izložbi mladih inovatora u Bakru, Međunarodnom natjecanju učenika poljoprivrednih škola u aranžiranju cvijeća u Varaždinu,  manifestaciji Jesen u gradu, 12. međunarodnoj izložbi inovacija „INVENTUM“ u Iloku,  posjetili su zagrebački Advent, 24. Međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpu 2019., Profokusa – natjecanje kozmetičara, …

Voditeljica je istaknula kako je UZ „Marljive ruke“ ove godine prvi puta sudjelovala na smotri Učeničkih zadruga Virovitičko podravske županije, koja je održana u Orahovici. I osvojila priznanje za najljepše uređen izložbeni prostor.  

 [više]

Ustroj Učeničke zadruge "Marljive ruke" IOŠ Virovitica

Autor: Kristina Horvat Vargović, 18. 12. 2019. 20:35

Učenička zadruga "Marljive ruke“" ima svoja upravna tijela, a to su:

- Skupština Zadruge koju čine svi članovi Zadruge

- Uprava Zadruge koju čine: -  Zadružni odbor

                                           -  predsjednik Zadruge

 • stručni voditelj Zadruge

                                           - tajnik Zadruge

Zadružni odbor sastoji se od sedam članova, a to su:

 • Dr. sc. Vladimir Reider, ravnatelj
 • Kristina Horvat Vargović, nastavnica
 • Goran Horvat, nastavnik
 • Željka Matijanić-Puljić, nastavnica
 • Danijela Tkalčec (iz redova roditelja učenika zadrugara)
 • Monika Tkalčec (učenica 3.C )
 • Tomislav Golubić (učenik 3. ST)

Predsjednik Zadruge (i Zadružnog odbora): 

 • Dr. sc. Vladimir Reider, ravnatelj

Zamjenik predsjednika Zadruge (i Zadružnog odbora):

 • Goran Horvat, dipl. ing.

Stručni voditelj Zadruge:

 • Kristina Horvat Vargović, dipl. ing. agr.

Tajnica Zadruge:

 • Željka Matijanić-Puljić, dipl. ing.

Temeljna odgojno - obrazovna i radna jedinica Zadruge je sekcija.

U Učeničkoj zadruzi "Marljive ruke" djeluju sljedeće sekcije:

 1. Cvjećarsko-vrtlarska sekcija – voditeljica Kristina Horvat Vargović, dipl. ing. agr.
 2. Stolarska sekcija – voditelj  Milan Lulić, stručni učitelj
 3. Strojarska sekcija – voditelj Zoran Kozjak, stručni učitelj
 4. Kozmetičko-frizerska – voditeljica Marina Nemet, dipl.kem.ing.
 [više]

 Novinske crtice

 

Korisni linkovi


Partner škola

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 4. 2015.

Ukupno: 415971
Ovaj mjesec: 5563
Ovaj tjedan: 367
Danas: 76
Korisni linkovi
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Rječnik
Rječnik je prazan.
CMS za škole logo
Industrijsko-obrtnička škola Virovitica / Zbora narodne garde 29, HR-33000 Virovitica / ss-industrijskoobrtnicka-vt.skole.hr / ured@ss-industrijskoobrtnicka-vt.skole.hr
preskoči na navigaciju