preskoči na sadržaj

Industrijsko-obrtnička škola Virovitica

 > Projekti

Nove vještine za novo doba

Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica odobren projekt pod nazivom New Skills for New Age (Nove vještine za novo doba) u sklopu Erasmus+ - ključna aktivnost 1 za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, vrijedan 38.512,00 EUR

Industrijsko-obrtnička škola Virovitica projektom mobilnosti želi osnažiti i upotpuniti praktičnu nastavu učenika koji se obrazuju za zanimanja instalater grijanja i klimatizacije te stolar. Očekivani rezultat bit će jačanje stručnih vještina i kompetencija učenika i nastavnika iz nastavnih predmeta Tehnologija grijanja i klimatizacije za instalatere grijanja i klimatizacije te  Crtanje s konstrukcijama za stolare.  Učenici će s novim vještinama biti kompetentniji za nove izazove na radnom mjestu i u svakodnevnom životu. U sklopu projekta 18 učenika u pratnji dvoje nastavnika odradit će dvotjednu stručnu  praksu  u Pragu. Škola partner je Střední škola technická, Praha, Republika Češka.

Opći cilj projekta osnaživanje je profesionalnih kompetencija učenika u okviru njihovog područja obrazovanja u primjeni i nadopuni praktičnih znanja iz struke. Novo iskustvo steći će i radom u stranoj zemlji, uz primjenu EU standarda. Ovaj projekt bit će veliki poticaj učenicima u ostvarenju što boljih rezultata u svojem daljnjem školovanju ili pri zaposlenju. A trebao bi i motivirati  nove učenike koji će se tek opredijeliti za ova zanimanja.

Program Erasmus+  usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, kao i unaprjeđenju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta. 

 

Industrijsko-obrtnička škola Virovitica u Bratislavi

U Bratislavi (Slovačka) od 13. do 14. listopada 2016. godine održan je kontakt seminar pod nazivom Removing barriers - Access to learning opportunities for disabled learners at pre-primary, primary, secondary and adult levels.

Na seminaru je sudjelovalo 44 sudionika iz 17 europskih zemalja. Na osnovi rezultata natječaja Agencije za mobilnost i programe Europske unije Hrvatsku je predstavljao Vladimir Reider, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Virovitica. Glavni cilj seminara bio je omogućiti sudionicima seminara izgradnju mreže između organizacija koje namjeravaju pripremiti projekt na temu pristupa mogućnostima učenja učenika s teškoćama u razvoju u predškolskom, osnovnom, srednjoškolskom i obrazovanju odraslih, a u okviru programa Erasmus+ K2 - Strateška partnerstva. Sudionici seminara upoznali su se s ključnim značajkama programa Erasmus+ K2 - Strateška partnerstva dok su u radioničkom dijelu sudionici, razvrstani prema interesnim skupinama, sudjelovali u izradi nacrta budućih projekata. 


Razvijanjem partnerstva između škole i socijalnih partnera do veće zapošljivosti učenika

U okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2014. godinu, za program Erasmus+, za Ključnu aktivnost 1, za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, Agencija za mobilnost i programe EU prihvatila je projektni prijedlog Industrijsko-obrtničke škole Virovitica pod nazivom: „Razvijanjem partnerstva između škole i socijalnih partnera do veće zapošljivosti učenika“ te mu odobrila financijsku potporu u iznosu od 12.429,00 EUR.

Zahvaljujući projektu devet djelatnika Industrijsko-obrtničke škole Virovitica (7 nastavnika strukovnih predmeta, 1 nastavnik praktične nastave i ravnatelj škole) boravili su od 3. do 9. svibnja 2015. na stručnom usavršavanju u Frankfurtu na Majni. Kroz predavanja i primjer dobre prakse u strukovnim školama i lokalnim socijalnim partnerima sudionici mobilnosti stekli su kompetencije za uspostavu i razvijanje socijalnog partnerstva između škole i obrtnika/poduzeća te škole i lokalnih institucija (Obrtnička komora, Hrvatska gospodarska komora, Zavod za zapošljavanje, gradom i županijom) kao i s profesionalcima zaposlenim izvan obrazovnog sektora. Sudionici mobilnosti razvili su i odgovornost za stalno upoznavanje trendova struke i usavršili jezične kompetencije.


Projekt Poboljšanjem kvalitete poučavanja do veće uključenosti učenika s teškoćama

U četvrtak, 21. studenoga 2013. godine u Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica održana je početna konferencija projekta  pod nazivom Poboljšanjem kvalitete poučavanja do veće uključenosti učenika s teškoćama. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. U ime domaćina i nositelja projekta Industrijsko-obrtničke škole Virovitica te partnera na projektu Industrijsko-obrtničke škole Slatina i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica nazočne uzvanike i goste pozdravio je i zaželio im ugodan boravak ravnatelj škole Vladimir Reider. Nakon ravnatelja škole, prigodnim riječima se uzvanicima i gostima obratila gđa Sanja Bošnjak, zamjenica župana Virovitičko-podravske županije.

U službenom dijelu programa ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Virovitica Vladimir Reider je predavanjem uz prezentaciju upoznao nazočne s projektom naglasivši da počeci srednjoškolskog obrazovanja učenika s teškoćama u Virovitici sežu u školsku godinu 1979./80. kada je upisana prva generacija učenika s teškoćama u Centar za odgoj i obrazovanje Virovitica (2 razredna odjela, 7 učenika u zanimanje parketar-podomonter i 12 učenika u zanimanje kuhinjski radnik). Do školske godine 2005./06. Industrijsko-obrtnička škola Virovitica bila je jedina srednjoškolska ustanova koja je upisivala učenike s teškoćama u posebne razredne odjele.

Projekt Poboljšanjem kvalitete poučavanja do veće uključenosti učenika s teškoćama započeo je u kolovozu 2013. godine i trajat će 18 mjeseci (od 22. kolovoza 2013. do 21. veljače 2015. godine).

Ukupna vrijednost projekta je 190.090,34 EUR-a. Europska unija sufinancira projekt u iznosu od 171.556,53 EUR-a (90,25%), a ostatak Industrijsko-obrtnička škola Virovitica.

Opći cilj projekta je doprinijeti većoj uključenosti učenika s teškoćama u strukovno obrazovanje na području Virovitičko-podravske županije.        

Specifični ciljevi projekta su:

  1. Educirati nastavnike i stručne suradnike za rad s učenicima s teškoćama                                                                                                 
  2. Poboljšati uvjete za učenje i poučavanje učenika s teškoćama                                                                                                                 
  3. Uspostaviti i razviti suradnju s roditeljima i Obrtničkom komorom Virovitičko-podravske županije radi što boljeg uključivanja učenika s teškoćama u strukovne škole.

Projekt je od posebnog interesa za nastavnike i stručne suradnike Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, Industrijsko-obrtničke škole Slatina i  Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica (ukupno 40 nastavnika i 4 stručna suradnika) koji su uključeni u rad s učenicima s teškoćama. Krajnji korisnici projekta su učenici s teškoćama iz navedene 3 škole (ukupno 124 učenika), njihovi roditelji i lokalna zajednica.

Provedbom projekta postići će se sljedeći rezultati:

1.1. Nastavnici i stručni suradnici osposobljeni za rad s učenicima s teškoćama

2.1. Opremljene učionice i radionice za rad s učenicima s teškoćama 

3.1. Uspostavljena suradnja s roditeljima učenika s teškoćama i Obrtničkom komorom Virovitičko-podravske županije.

Glavne aktivnosti projekta su:

1.1.1. Tečaj osposobljavanja nastavnika i stručnih suradnika za inkluzivni odgoj  i obrazovanje 

1.1.2. Tečaj za nastavnike za primjenu ICT tehnologije u nastavi s učenicima s teškoćama

1.1.3. Studijsko putovanje u Bristol

2.1.1.Nabava specijalizirane opreme                                    

3.1.1. Predavanja i prezentacije za roditelje učenika 8. razreda osnovne škole o mogućnosti daljnjeg obrazovanja u strukovnim školama

3.1.2. Izrada brošure o mogućnosti obrazovanja za obrtnička zanimanja u Virovitičko-podravskoj županiji

3.1.3. Organizacija izložbe radova učenika s teškoćama.

Nakon održane prezentacija o projektu gđa Vesna Šerepac, pročelnica odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu održala je predavanje uz prezentaciju pod nazivom Kurikularni pristup u sustavu srednjeg školstva Virovitičko-podravske županije.

Početna konferencija završila je prigodnim domjenkom u prostoru Strukovne škole Virovitica.


Snaga cvijeća

U okviru Natječaja za 2013. godinu za Program za cjeloživotno učenje za Leonardo da Vinci aktivnost Mobilnost – Početno strukovno obrazovanje i osposobljavanje (IVT) Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica odobren je projekt pod nazivom: „Snaga cvijeća“.

Projektu je dodijeljena financijska potpora grant u iznosu od 17.702,00 EUR-a.

Zahvaljujući projektu desetero učenika zanimanja cvjećar (Latica Brlas, Helena Pačarić, Astrid Bukvić, Manuela Čorić, Natalija Ladović, Darija Banović, Ana Sajfert, Petar Dikšić, Marta Mikec i Antonija Turudić) pod stručnim vodstvom svoje mentorice i nastavnice strukovnih predmeta Vlaste Honjek-Golinac, dipl. ing., sudjelovalo je od 6. do 19. listopada 2013. na stručnom osposobljavanju i usavršavanju u Střední škola zahradnická, Kopidlno (Republika Češka). Ondje su sudjelovali u brojnim aktivnostima (predavanjima, prezentacijama, vježbama, radionicama i natjecanjima) koje su im omogućile stjecanje novih praktičnih znanja i vještina iz floristike te obogaćivanje svog postojećeg znanja kroz nove tehnike aranžiranja. Domaćini su nam priredili bogati kulturni i sportski program pa su tako naši učenici sudjelovali u brojnim sportskim i natjecateljskim manifestacijama. Također su se upoznali s prirodnim ljepotama Češke kao i s njezinim kulturnim bogatstvima.


Znanjem do energetski učinkovite kuće

U okviru Natječaja za 2012. godinu za Program za cjeloživotno učenje za Leonardo da Vinci aktivnost Mobilnost - Početno strukovno obrazovanje i osposobljavanje (IVT) Industrijsko-obrtnička škola Virovitica prijavila je projekt pod nazivom: „Znanjem do energetski učinkovite kuće“.

Projekt je odobren i dodijeljena mu je financijska potpora-grant u iznosu od 8.524,00 EUR-a.

Zahvaljujući projektu šest (6) učenika Industrijsko-obrtničke škole Virovitica zanimanja zidar i njihova mentorica Jasna Berger boravit će, u periodu od 24. rujna do 05. listopada 2012. godine, na stručnom osposobljavanju i usavršavanju u Srednjoj tehničkoj školi u Pragu u Republici Češkoj.

Kroz stručno osposobljavanje i usavršavanje učenici će steći znanja i vještine u radu na stambenim objektima kod kojih se radi na poboljšanju toplinske zaštite, odnosno poboljšanju energetske učinkovitosti cjelokupnog stambenog objekta. Novostečene kompetencije učenici će primjenjivati u budućem radu i bit će pripremljeni za nove zahtjeve suvremene gradnje stambenih objekata, s ciljem energetske učinkovitosti i očuvanja okoliša.

Prezentacija projekta.


Nastavne strategije za poticanje učeničke aktivnosti u strukovnim školama

U okviru natječaja za dodjelu financijske potpore za projekte mobilnosti Leonardo da Vinci za 2011. godinu u okviru programa za cjeloživotno učenje za 2011. godinu Industrijsko-obrtnička škola Virovitica prijavila je projekt pod nazivom: Nastavne strategije za poticanje učeničke aktivnosti u strukovnim školama.

Projekt je odobren i dodijeljena mu je financijska potpora-grant u iznosu od 5.150,00 EUR-a.

Projektom je predviđeno da 5 djelatnika Industrijsko-obrtničke škole Virovitica (2 nastavnika stručno-teorijskih predmeta, 1 nastavnik općeobrazovnih predmeta, 1 nastavnik praktične nastave i 1 stručni suradnik-pedagog) u svibnju 2012. godine, borave tjedan dana na stručnom usavršavanju u Srednjoj poklicnoj in strukovnoj šoli Bežigrad-Ljubljana.


Usavršavanjem školskog menadžmenta do kvalitetne škole

U okviru natječaja za dodjelu financijske potpore za projekte mobilnosti Leonardo da Vinci u okviru programa za cjeloživotno učenje za 2010. godinu Industrijsko-obrtnička škola Virovitica prijavila je projekt pod nazivom: Usavršavanjem školskog menadžmenta do kvalitetne škole.

Projekt je odobren i dodijeljena mu je financijska potpora-grant u iznosu od 3.530,00 EUR-a.

Projektom je predviđeno da pet članova školskog menadžmenta (ravnatelj škole, stručna suradnica-pedagoginja, 1 voditelj stručnog aktiva, 1 voditelj razrednog vijeća i 1 voditelj školskih radionica) borave tjedan dana (od 2. do 6. svibnja 2011. godine) na stručnom usavršavanju u Centru za strukovno obrazovanje u Ljubljani.
 


Izrada nastavnih programa na osnovama ishoda učenja

Industrijsko-obrtnička škola Virovitica je u okviru natječaja za dodjelu financijske potpore za projekte mobilnosti Leonardo da Vinci u okviru programa za cjeloživotno učenje za 2009. godinu prijavila projekt pod nazivom: Izrada nastavnih programa na osnovama ishoda učenja.

Projekt je odobren i dodijeljena mu je financijska potpora-grant u iznosu od 2.744,00 EUR-a.

Projektom je predviđeno da 2 nastavnika stručno-teorijskih predmeta, u lipnju 2010. godine, idu na tjedan dana u Nacionalni centar za strukovno obrazovanje u Ljubljanu, Republika Slovenija, na stručno usavršavanje.


Korisni linkovi


Partner škola

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 4. 2015.

Ukupno: 119442
Ovaj mjesec: 2283
Ovaj tjedan: 604
Danas: 39
Korisni linkovi
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Srpanj 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Rječnik
Rječnik je prazan.
CMS za škole logo
Industrijsko-obrtnička škola Virovitica / Zbora narodne garde 29, HR-33000 Virovitica / ss-industrijskoobrtnicka-vt.skole.hr / ured@ss-industrijskoobrtnicka-vt.skole.hr
preskoči na navigaciju